معرفی کامل رشته کاردان فنی عمران + بازار کار و نحوه ادامه تحصیل آن
برای پر کردن فضای خالی بین مهندس عمران با کارگران و ارتباط آن دو با یکدیگر، رشته کاردان فنی عمران در ۶ گرایش مختلف در دانشگاه ها تدریس می شود.
در این مقاله سعی داریم تمامی گرایش های این رشته به علاوه تمامی دروسی که یک دانشجو در هر کدام از گرایشات نیاز است بخواند، را توضیح دهیم. همچنین در مورد بازار کار و چگونگی استخدام آن صحبت خواهیم کرد.
معرفی گرایش های مختلف کاردان فنی عمران
رشته کاردان عمران بنابر وسعتی که پوشش می دهد به شش گرایش متفاوت با عملکرد گوناگون و دروس مختلف تقسیم شده است.
این شش گرایش عبارتند از:
گرایش عمران روستایی
همواره روستاها از نظر عمرانی در معرض مشکلات بیشتری نسبت به شهرها قرار دارند. بنابراین دولت سعی دارد با ایجاد گرایش عمران روستایی توجه بیشتری به ساکنین روستا داشته باشد.
در رشته عمران روستایی سعی بر این است تا افرادی را در حوزه عمران برای احداث ساختمان، راه، کارهای عمرانی و تامین آب آشامیدنی پرورش داده شود.
متقاضیان مایل به تحصیل در این گرایش باید علاوه بر داشتن مهارت در درس های ریاضی و فنی مکانیک، رسم فنی و شیمی، می بایست از نظر روحی توانایی زندگی در روستا و تحلیل مشکلات آن ها را هم داشته باشند.
توجه نمایید که داشتن شرایط جسمانی به همراه قدرت تجسم به جهت حل مشکلات آن مناطق از مهم ترین توانایی هایی است که بایستی فرد دارا باشد.
دروس تخصصی گرایش روستایی
تکنولوژی بتن
ماشین آلات ساختمانی و راه سازی
کارگاه تاسیسات برقی
کارهای چوبی
تجهیز و اداره کارگاه
اجرای ساختمان های کوچک بتنی
اجرای ساختمان ها با مصالح صنعتی
آب رسانی و بهداشت روستا
ساختمان های کوچک آبی
راه های روستایی
معماری روستایی
متره و برآورد
کارآموزی
گرایش کاردان ساختمان های بتنی
زمانی که استفاده از فلز در ساختمان ها محدود شد، بازار بیش از پیش نیازمند وجود اشخاصی بود که توانایی انجام کارهای بتنی را داشته باشند. به همین جهت گرایش کاردان ساختمان های بتنی ایجاد شد تا در دانشگاه ها، تکنیسین هایی شایسته را پرورش دهند.
دقت داشته باشید که ورود به این رشته آسان نیست و داوطلبان موظف هستند قبل از انجام آزمون و گزینش به مدت ۱۲ هفته سابقه کار در کارگاه های ساختمانی و یا کارآموزی در ساختمان های بتنی را دارا باشند.
اشخاصی که این دوره ها را طی نکرده اند، پس از قبولی در آزمون و گزینش می بایست در تمامی برنامه هایی که توسط موسسه برنامه ریزی می شود به طور کامل شرکت کنند.
دروس تخصصی گرایش ساختمان های بتنی
تکنولوژی بتن
اجزای ساختمان های بتنی
رفتار قطعات بتن آرمه
بتن پیش ساخته پیش تنیده
ماشین آلات کارگاهی
نقشه کشی ساختمان های بتنی
متره و برآورد
تجهیز و اداره کارگاه
شیمی مصالح
کارآموزی
گرایش کارهای عمومی ساختمان
برای ساخت یک ساختمان فعالیت های متفاوتی انجام می شود. غالب فعالیت های ساختمانی مربوط به کارهای عمومی است که باید توسط یک شخص مسلط و ماهر و باتجربه انجام شود.
بر اساس آخرین اطلاعات صنعت ساختمان سازی، امروزه نیاز بیشتری به فارغ التحصیلان کاردان در مقایسه با زمان های پیشین بابت انجام کارهای عمومی ساختمان وجود دارد.
اشخاصی که این توانایی را دارند به عنوان تکنسین در کارگاه عملی، فعالیت های کارگاهی مربوط به ساختمان می توانند فعالیت نمایند.
دروس تخصصی گرایش کارهای عمومی ساختمان
نقشه کشی اجرایی
اجرای ساختمان ها با مصالح سنتی
اجرای ساختمان های بتنی
اجرای ساختمان های فلزی
محوطه سازی
متره و برآورد
تجهیزات و اداره کارگاه
کارآموزی یا کار بینی
کارآموزی یا کارورزی
گرایش زیرسازی راه
اشخاصی که علاقه دارند نقشه ها و دستورالعمل های اجرایی را به صورت درست بخوانند و در زمینه های زیرسازی راه و عملیات خاکی شرکت کنند باید در گرایش زیرسازی تحصیل کرده باشند.
زیرسازی راه شامل مسائل مربوط به نحوه آماده کردن زمین برای آسفالت کردن و پیاده سازی آن است. متقاضیانی که علاقمند هستند در چنین گرایشی تحصیل کنند می بایست در دروس ریاضی فیزیک و فنی دوره دبیرستان مهارت داشته باشند.
همچنین باید با دید منطقی این رشته را انتخاب کرد. چرا که چنین رشته ای سختی کار خود را دارد. اشخاصی که دارای مهارت زیرسازی راه هستند در بخش های دولتی مربوط به راه سازی استخدام خواهند شد و به عنوان تکنیسین در احداث قسمت های مختلفی مانند جاده، راه آهن، حفر تونل، و غیره فعالیت خواهند کرد.
گرایش کارتوگرافی
اشخاصی که در این گرایش تحصیلات خود را به اتمام می رسانند به عنوان یک کاردان فنی، مهارت لازم برای فعالیت های مربوط به کارتوگرافی به دست می آورند. مجموعه این فعالیت ها شامل جمع آوری اطلاعات، تالیف، چاپ و تکثیر نقشه است.
داشتن تخصص در تمامی این موارد منجر به استخدام شدن با عنوان تکنیسین کارتوگراف می شود. تکنیسین ها در سازمان های دولتی یا خصوصی یا بخش هایی که نیاز به وجود کارتوگرافی دارند استخدام خواهند شد.
بیشتر بخوانید: رشته مهندسی عمران چیست؟
گرایش نقشه برداری
نقشه برداری به معنای گردآوری اطلاعات فیزیکی و هندسی از سطح و عمق زمین است. نقشه بردارها سعی دارند یک رابطه ریاضی و هندسی ما بین اشکال زمین به دست بیاورند.
استفاده اصلی از علم نقشه به جهت تهیه نقشه جغرافیایی، نقشه نظامی، تشخیص بهترین جایگاه برای احداث راه، سد، کانال و چگونگی تنظیم شبکه برق رسانی به سایر نقاط ایران است.
این رشته سعی دارد تا یک متخصص نقشه برداری را با بالاترین مهارت ها تربیت کند تا بتواند ارتباطی میان مهندسان و کارگران باشد. متقاضیان ورود به این رشته نیازمند تسلط بر ریاضی و فیزیک هستند به علاوه شاخص ترین خصیصه داوطلبان این رشته دارا بودن قدرت جسمانی است.
اشخاصی که موفق به فارغ التحصیل شدن در این گرایش می شوند؛ در مراکز دولتی با خصوصی در بخش های مختلفی از جمله شهر سازی، معادن، ساختمان سازی، سدسازی مشغول به کار می شوند.
به علاوه افراد رابطی میان مهندسان متخصص و کارگران پروژه های ساختمان آبی، سد خاکی، سد بتنی، کانال، اسکله هستند. وزارت نیرو و جهاد کشاورزی به همراه سازمان آب هر ساله تعدادی از فارغ التحصیلان دوره کاردانی را جذب می کنند.
گرایش فتوگرامتری
یکی از جذاب ترین راه های نقشه برداری فتوگرامتری است. این روش در مقایسه با سایر روش ها سرعت بالا و هزینه کمی را شامل می شود. به علاوه دقت بالایی که در این نوع نقشه کشی وجود دارد بیشتر از دیگر روش های نقشه برداری است.
اشخاصی که دانشجوی فتوگرامتری هستند مهارت لازم را برای انجام نقشه هوایی و عکس برداری به دست می آورند. بازار کار چنین گرایشی بدین شکل است که پس از اخذ مدرک می توانید اپراتوری برای انجام مثلث بندی و تبدیل عکس به نقشه در ادارات دولتی یا خصوصی باشید.
دروس پایه و اصلی و تخصصی گرایش فتوگرامتری
ریاضیات عمومی
ریاضیات کاربردی
فیزیک موج و ارتعاش
الکتریسیته
برنامه نویسی کامپیوتر
الکترونیک
نقشه برداری
کارتوگرافی
کمک های اولیه و بهداشت فردی
مقدمات فتوگرامتری
تهیه و تبدیل
دستگاه های فتوگرامتری و نگهداری آنها
تئوری توجیه و ارتوفتو
مثلث بندی هوایی
زبان فنی
کارورزی
دروس عمومی و مشترک تمام گرایشات
در کنار تمام درس های تخصصی که در این رشته می خوانید موظف هستید ابتدا به دروس زیر تسلط پیدا کنید. این درس ها به صورت پایه ای و عمیق تحلیل شده اند.
این دروس عبارتند از:
ریاضیات عمومی و مقدماتی
آمار
فیزیک حرارت
فیزیک مکانیک
رسم فنی
زمین شناسی و مصالح ساختمانی محاسبات فنی
اجزای ساختمان و کارگاه
زبان فنی
قوانین و روابط کار
تعمیر و نگهداری
ایمنی و بهداشت
نقشه برداری و عملیات
مکانیک خاک
نقشه کشی ساختمان
چرا درس خواندن در چنین رشته ای مهم است؟
اشخاصی که در یکی از گرایش های کاردان فنی عمران مشغول به تحصیل هستند می توانند در آینده در یکی از مراکز دولتی یا خصوصی با همان مدرک پایین نیز استخدام شوند.
همچنین در صورت تمایل می توانند به ادامه تحصیل بپردازند و ارتقا شغلی بگیرند.
چنانچه نسبت به رشته کاردان فنی عمران سوال یا ابهامی برای شما بوجود آمد، در بخش نظرات آن را بیان کنید یا با مرکز مشاوره آویژه تماس بگیرید تا در مسیر رسیدن به پاسختان شما را همراهی کنیم.
سوالات متداول
آیا امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی برای هر رشته وجود دارد؟
استخدامی ها متناسب با دفترچه راهنما تغییر خواهند کرد.
کاردانی رشته عمران نیاز به آزمون استخدامی دارد؟
برخی از رشته ها چنین آزمونی دارند.
منبع : تمدید معافیت تحصیلی برای پشت کنکوری ها