12 راهکار ترک ناخن جویدن در بزرگسالی
به گزارش مرکز مشاوره خانواده آویژه: ناخن جویدن در بزرگسالان یک رفتار رایج است که اغلب به عنوان یک عادت آزاردهنده در نظر گرفته می شود.
ناخن خوردن در بزرگسالان وقتی در اندازه کمی باشد، نادیده گرفته می شود، اما اگر ناخن جویدن مکرر و جدی باشد، می تواند یک اختلال یا مشکل ناراحت کننده باشد و برای سلامت جسم و ران فرد خطرناک باشد، به همین علت در این مقاله مرکز مشاوره آویژه به دلایل ناخن جویدن در بزرگسالی، علت روانشناسی ناخن جویدن، درمان ناخن جویدن می پردازیم و به این سوالات پاسخ می دهیم که جویدن ناخن در بزرگسالان نشانه چیست و خوردن ناخن باعث چه بیماری می شود؟
آیا ناخن جویدن واقعا یک بیماری پزشکی است؟
🔴 جویدن ناخن از نظر پزشکی با نام اونیکوفاژی شناخته می شود.
ناخن جویدن بیشتر شامل ناخن های دست می شود اما در بعضی افراد در مورد ناخن های پا هم رخ می دهد. در حقیقت این رفتار هم شامل اختلال های وسواسی می شود که فرد دوست دارد کاری را تکرار کند تا از شر فکر های مزاحمش خلاص شود و یا به دلیل استرس رخ می دهد و فرد برای تخلیه فشار روانی در لحظه اینکار را می کند.
🔴 خود ناخن جویدن یک اختلال نیست اما اگر همراه با علامت های دیگری باشد می تواند یک اختلال باشد. بیایید بیشتر در مورد این عادت بدانیم.
علت کندن ناخن در بزرگسالان چیست؟
تحقیقات متنوع در روانشناسی دلایل زیر را برای جویدن ناخن در بزرگسالی یافتند:
اضطراب و استرس
ناخن خوردن در بزرگسالان می تواند تلاشی برای رهایی موقتی از اضطراب باشد. این رفتار برای زمان کوتاهی فرد را آرام می کند.
در حقیقت ناخن جویدن به دلیل اثر آرام بخشی که بر سیستم عصبی دارد، موقتاً جذاب است و فرد را آرام می کند و چون فرد در لحظه حس خوبی از اینکار گرفته دوباره آن را تکرار می کند.
احساسات:
کمرویی و عزت نفس پایین می تواند باعث جویدن ناخن در بزرگسالان شود، همچنین درد ناشی از تروماهای زندگی مانند مرگ یا طلاق می تواند در این حالت تأثیر داشته باشد.
کمال گرایی:
افراد کمالگرا، تحمل کمی برای کسالت و ناامیدی دارند که با ناخن جویدن کاهش می یابد.
بی حوصلگی:
افرادی که زود بی حوصله می شوند، عادت به جویدن ناخن پیدا می کنند چون کار دیگری برای انجام ندارند.
تقلید:
بعضی از رفتار ها مثل ناخن جویدن حتی در بزرگسالی می تواند ناشی از تقلید یا تحت تاثیر دیگران بودن باشد، مثلا اگر عضوی از خانواده شما اینکار را می کند ممکن است ناخودآگاه به شما منتقل شود. مثل تیک های عصبی یا خمیازه کشیدن.
روان تنی:
این علت معمولاً در خانواده های پرخاشگر دیده می شود، به این معنی که احساسات و حالت های روانی به صورت مشکلات جسمی بروز پیدا می کنند. به طور مثال فردی که خشمگین می شود و خشمش را در ناخن جویدن نشان می دهد یا ترسش را. برای آگاهی از علت ناحن جویدن از مشاوره روانشناسی آویژه کمک بگیرید.
کمبود برخی ویتامین ها و مواد مغذی مانند ویتامین B12، آهن و منیزیم
مشکلات عاطفی یا روانی
همانطور که گفتیم جویدن ناخن می تواند با بیماری های روانی مرتبط باشد و از علائم یا عوارض آن بیماری ها باشند. بیماری هایی مثل:
🛑 اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD)
🛑 اختلال افسردگی اساسی (MDD)
🛑 اختلال وسواس اجباری (OCD)
🛑 اختلال نافرمانی مقابله ای
🛑 اختلال اضطراب جدایی
🛑 سندرم تورت
فقط دقت کنید که همه افراد مبتلا به این اختلالات ناخن خود را نمی جوند. به همین ترتیب، جویدن ناخن به این معنی نیست که شما یک اختلال روانی دارید. اما اگر ناخن جویدن شما همراه با علائم ناراحت کننده دیگری هست حتما به یک روانشناس مراجعه کنید تا بدانید که این ناخن جویدن از کجا نشات می گیرد.
علت روانشناسی ناخن جویدن
عموما ناخن جویدن در دوران کودکی یا نوجوانی و به علت یک ناراحتی روانی شروع می شود و اگر درمان نشود ممکن است تا بزرگسالی هم ادامه پیدا کند. روانشناسان عموما این رفتار را جزو اختلالات وسواسی اجباری و مرتبط” با مشخصات “رفتار تکراری متمرکز بر بدن” طبقه بندی می کنند و علت های اساسی زیر را برای جویدن ناخن عنوان می کنند:
🟣 جویدن ناخن برای کنترل اضطراب
🟣 جویدن ناخن به منظور جلب توجه
🟣 جویدن ناخن خود برای آسیب رساندن به خود و لذت بردن
🟣 جویدن ناخن خود برای کنترل خشم درونی
🟣 جویدن ناخن به عنوان بخشی از طیف اختلال وسواس فکری اجباری.
برای تشخیص علت های ناخن جویدن با مشاوره خانواده تلفنی آویژه همراه باشید.
عادت جویدن ناخن در بزرگسالان
دلایلی که در بالا ذکر کردیم، می توانند شروع کننده رفتار جویدن ناخن باشند، اما چه می شود که این رفتار تبدیل به عادت می شود؟ جویدن ناخن معمولا در دوران کودکی شروع می شود و ممکن است در دوران نوجوانی تسریع شود. همیشه مشخص نیست که چرا شخصی این عادت خاص را ایجاد می کند، اما زمانی که شروع شود، مدیریت آن دشوار است. خستگی و بی حوصلگی یا بیکاری می تواند این رفتار را تشدید کند.
گاهی اوقات هم، در لحظاتی که روی یک موضوعی تمرکز دارید یا مشغول انجام یک کار نسبتا سخت هستید هم ممکن است ناخودآگاه مشغول ناخن جویدن شوید.
خوردن ناخن باعث چه بیماری هایی می شود؟
جویدن ناخن می تواند شامل جویدن ناخن، کوتیکول و بافت اطراف ناخن باشد. بیشتر کسانی که ناخن خود را می جوند، آسیب جدی به ناخن نمی زنند اما بعضی اوقات این رفتار می تواند باعث ایجاد عوارض و بیماری هایی شود. علاوه بر درد ناخن ها و پوست اطراف، عوارض جانبی می تواند شامل موارد زیر باشد:
⛔ ناخن های غیر طبیعی و بدشکلی ناخن
⛔ عفونت های قارچی صفحه ناخن و پوست اطراف آن
⛔ بیماری ناشی از انتقال باکتری ها و ویروس ها از انگشتان به صورت و دهان
⛔ آسیب به دندان ها مانند تراشیده شدن، ناهماهنگی و تحلیل دندان ها
⛔ درد و اختلال عملکرد در مفاصل فک
⛔ همچنین بلعیدن ناخن های گاز گرفته می تواند خطر ابتلا به عفونت های معده و روده را افزایش دهد.
⛔ التهاب لثه
⛔ تبخال صورت
⛔ آسیب به پوست اطراف ناخن
⛔ و البته این عادت و واکنش دیگران به آن می تواند باعث کاهش اعتماد به نفس، انزوا و اضطراب بیشتر شود. گاهی افزایش پرخاشگری موجب عادت ناخن جویدن می شود.
راه های ترک ناخن جویدن
برای موفقیت در ترک ناخن جویدن، ابتدا باید بخواهید تغییر ایجاد کنید. عادتها یک شبه شکل نمیگیرند، و شکستن آنها هم سریع اتفاق نمی افتد. شکستن عادت های مخرب نیاز به زمان و صبر دارد.
اگر اولین تلاش شما برای توقف ناخن جویدن جواب نداد، می توانید روش های دیگری را امتحان کنید. ممکن است ترکیبی از چیزها لازم باشد تا به شما کمک کند این عادت را کاملاً ترک کنید، اما حتی کاهش تعداد دفعات هم می تواند مفید باشد.
ناخن های خود را اغلب کوتاه یا مانیکور کنید.
مقاومت در برابر ناخن های بلند ممکن است سخت باشد، بنابراین کوتاه نگه داشتن آنها ایده خوبی است. هر هفته روز و زمان خاصی را برای آرایش خود تعیین کنید و از ناخنها و لبههای ناهموار مراقبت کنید تا وسوسه نشوید که آنها را گاز بگیرید.
گزینه دیگر این است که مانیکورهای حرفه ای منظم داشته باشید.
خرج کردن پول و دانستن اینکه کسی به زودی ناخن های شما را چک می کند ممکن است شما را از بازگشت به این عادت باز دارد. فقط سالن ها و مانیکوریست های دارای مجوز را انتخاب کنید که ابزارها را به درستی استریل می کنند تا از عفونت قارچی ناخن جلوگیری شود.
ناخن ها را با لاک تلخ بپوشانید.
افراد زیادی هستند که با ناخن جویدن دست و پنجه نرم می کنند. به همین دلیل است که لاک های ناخن برای کمک به توقف جویدن ناخن طراحی شده اند. اگر ناخنهایتان را در دهانتان بگذارید به شما آسیبی نخواهند رساند، اما طعم تلخ آن ممکن است شما را به فکر فرو ببرد و این رفتار را برای شما ناخوشایند کند.
ناخن های خود را بپوشانید.
میتوانید پوشیدن دستکش را امتحان کنید، اما این همیشه عملی نیست. برخی افراد نوار، برچسب یا بانداژ را روی ناخن های خود می گذارند تا به آنها یادآوری کنند که نباید ناخن خود را بجوند.
محرک های خود را شناسایی و درمان کنید.
چه چیزی باعث می شود ناخن هایتان را بجوید؟ اگر بتوانید بفهمید چه چیزی باعث این رفتار می شود، می توانید روی مدیریت آن محرک ها کار کنید. فقط شناسایی چیزهایی که باعث گاز گرفتن شما می شود ممکن است برای ترک ناخن جویدن کافی باشد.
رفتار خودتان را ارزیابی کنید. در یک دفتر یادداشت یا نت گوشی بنویسید که چه زمان هایی و چند وقت یک بار دلتان می خواهد که ناخن خود را بجوید. این کار هم به شناسایی محرک ها کمک می کند و متوجه می شوید که در چه موقعیت هایی بیشتر تمایل دارید تا ناخن را بجوید هم می فهمید که چقدر به این کار تمایل دارید و در دراز مدت به شما کمک می کند که این رفتار را ترک کنید. و حتی صرف نوشتن درباره این موضوع باعث می شود شما میل کمتری به این کار داشته باشید. باور نمی کنید؟ یک هفته امتحان کنید.
کاهش اضطراب. همانطور که اشاره کردیم در بیشتر مواقع استرس و اضطراب باعث ایجاد یا افزایش ناخن جویدن در بزرگسالان می شود، پس انجام کارهایی که باعث افزایش آرامش در شما می شود، می تواند به کاهش این رفتار کمک کند. رفتار هایی مثل:
ورزش (یوگا، آب درمانی و ..)
مراقبه
گوش دادن به موسیقی آرامش بخش
تغذیه مناسب. خوردن دمنوش های آرامش بخش مانند گل گاو زبان، سنبل الطیب، بادرنجبویه و خوردن غذاهای گرم نیز می تواند در کاهش استرس و کاهش رفتار ناخن خوردن در بزرگسالان کمک کننده باشد
عادت خوب را جایگزین کنید. می توانید عادتی را که دوست ندارید با عادتی که قابل تحمل تر است جایگزین کنید. می توانید آدامس جویدن را امتحان کنید، اما نه بیش از حد، چون خود آدامس می تواند آسیب رسان باشد. خوردن خوراکی های سالم و مشغول نگه داشتن دهان هم می تواند گزینه خوبی باشد.
مشغول نگه داشتن دست ها . مشغول کردن دست ها راه خوبی برای دور نگه داشتن آنها از دهان است. استفاده از وسایل ورزشی یا اسباب بازی های ساده ممکن است کار احمقانه ای به نظر برسد اما حواس شما را پرت می کند و شما نمی توانید در آن واحد هم بازی بکنید و هم ناخن جویدن را ادامه دهید. سعی کنید که فعالیتی را انتخاب کنید که دوست داشته باشید تا کاملا مشغول شوید.
تغییرات تدریجی ایجاد کنید. برخی افراد با کاهش تدریجی تعداد سیگار در روز، سیگار را ترک می کنند. شما می توانید کاری مشابه را با ناخن جویدن انجام دهید. یک انگشت را انتخاب کنید دورش چسب بزنید و بگویید که ناخن این انگشت را نمی جوید، با اینکار بعد از یک مدت می بینید که ناخن این انگشت سالم تر و زیباتر است. وقتی توانستید این ناخن را به شکل خوب نگهدارید سراغ انگشت دیگری بروید تا زمانی که عادت را کاملا ترک کنید و حتی اگر نتوانستید عادت را کاملا ترک کنید. هر قدر تعداد انگشتان دست درگیر را محدود کنید، سریع تر می توانید عادت خود را ترک کنید. برای راه های درمان ناخن جویدن باید با شماره مشاوره خانواده آویژه ارتباط بگیرید.
درمان قطعی ناخن جویدن
درمان شناختی رفتاری (CBT)
ممکن است شما احساس کنید که خودتان با تکنیک های خانگی نمی توانید این رفتار را ترک کنید یا شاید تکنیک های زیادی را امتحان کرده اید و موفق نشدید، در این شرایط می توانید به روانشناس مراجعه کتید و یکی از گزینه های درمانی خوب برای جویدن ناخن در بزرگسالان درمان شناختی رفتاری است. در درمان شناختی رفتاری (CBT)، یک درمانگر به شما کمک می کند تا الگوهای رفتاری غیرمفید را شناسایی کرده و آنها را با رفتارهای مختلف جایگزین کنید. در حقیقت به شما کمک می کند تا افکار نادرستی که منجر به این رفتار می شود را شناسایی کنید و بعد با تکنیک های رفتاری آن را جایگزین کنید.
در مورد هیچ رویکرد درمانی یا اختلالی نمی توان به درمان قطعی اشاره کرد اما نکته مفید در مورد درمان شناختی رفتاری این است که یک برنامه عملی مشخص و تعداد جلسات معین دارد و با تکنیک های زیاد می تواند به شما کمک کند و البته که در خیلی از مواقع صرفا حرف زدن شما با یک درمانگر خوب می تواند تا حد زیادی به شما کمک کند و تنش های منفی شما را از بین ببرد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
جویدن خفیف ناخن نیازی به درمان پزشکی ندارد. اما اگر عوارض جدی را تجربه کردید، حتما ناخن ها را به دکتر نشان بدید:
فرو رفتن ناخن در گوشت
عفونت پوست یا ناخن
تغییر رنگ ناخن
تغییر شکل ناخن
خونریزی اطراف ناخن
تورم یا درد در اطراف ناخن
توقف رشد ناخن
نازک شدن یا ضخیم شدن ناخن ها
جدا شدن ناخن از پوست اطراف
سخنی از مشاوران آویژه
مشاوره روانشناسی آویژه: جویدن ناخن یک رفتار تکراری است که از خفیف تا شدید متغیر است. معمولا از دوران کودکی شروع می شود. ممکن است در حد کم این رفتار آسیب زیادی نداشته باشد اما در کل می تواند تبدیل به یک عادت مخرب شود و عوارضی را برای ما ایجاد کند، پس بهتر است پیش از رسیدن به این مرحله دست به کار شوید. اگر هم رفتار ناخن جویدن شما شدید شده است نگران نباشید، درمان و راهکار های زیادی هست که می تواند به شما کمک کند فقط کافیست تصمیم بگیرید، ریشه ها را بشناسید و اقدام کنید.