سامانه ماهرستان چیست؟
سامانه سرباز ماهر، برای ارزیابی مهارت های مشمولان سربازی قبل از اعزام سربازان راه اندازی شده و یکی اهداف آن، انجام حمایت های لازم برای اشتغال سربازان پس از پایان خدمت است.
افراد میتوانند بعد از پایان خدمت، عضو این سامانه شوند تا اولا از تسهیلات وام ازدواج، وام خرید لوازم خانگی و کمک هزینه اشتغالزایی استفاده کنند و در ثانی این سامانه نیازهای شغلی هر استان را جمع آوری و در سامانه ثبت و به افراد معرفی میکند.
در این مقاله به بررسی سامانه ماهرستان پرداخته ایم، جهت آشنایی با این سامانه، لطفا در ادامه مطلب با مشاوران آویژه همراه باشید.
آیا در مورد طرح سرباز ماهر اطلاعاتی دارید؟
سرباز ماهر، طرحی است که سازمان نظام وظیفه با بررسی نیاز های فعلی مشمولین خدمت سربازی، آن را ضروری دانست و تصمیم به اجرای آن گرفت و اما سوال این است که سرباز ماهر چگونه طرحی است؟
طی چند سال اخیر در قوانین نظام وظیفه تغییراتی ایجاد شد، که به موجب آن مشمولین سربازی می توانند تحت شرایطی در دانشگاه های علمی و کاربردی به ادامه تحصیل بپردازند.
رشته های ارائه شده شامل 800 رشته و دوره های تک پودمان (به طور مثال: برق و الکترونیک، تعمیر کار تخصصی موتور، طراحی مبلمان و امور بازاریابی) می باشد که مدت آموزش آنها بین 160 تا 480 ساعت است.
لازم به ذکر است که دوره ی تک پودمان، دوره ای است که در آن مهارت های شغلی محصل تقویت می شود.
از آنجا که بیشتر دوره های ارائه شده مربوط به مهارت های فنی می باشند تا بتوانند نقش کاربردی ای در زندگی سربازان بعد از دوره ی سربازی داشته باشند، با استقبال بسیار خوبی از سوی مشمولان مواجه شد و این امر، سازمان نظام وظیفه را بر این واداشت تا طرحی را با نام (سرباز ماهر) به اجرا در بیاورد.
تمرکز این طرح بر روی کسانی بود که مشمول خدمت سربازی بوده اند. پس از گذشت مدتی از طرح سرباز ماهر و با جا افتادن آن، مسئولین نظام وظیفه به منظور حمایت از این سرباز ها بعد از پایان خدمت، در صدد راه اندازی طرح دیگری برآمدند.
به گزارش مرکز مشاوره آویژه یکی از سیاست های قرارگاه مهارت آموزی، حمایت از سربازانی است که در حین خدمت سربازی خود دوره های مهارت آموزی را گذرانده اند؛ به همین منظور این قرارگاه در نظر دارد طرحی با عنوان (ماهرستان) راه اندازی بکند.
سامانه ماهرستان، سامانه ای حمایتی
«سامانه ماهرستان، سامانه ای حمایتی» این شعاری است که برای طرح جدید سازمان نظام وظیفه در نظر گرفته شده است؛ طرحی که قرار است اهدافی فراتر از اهداف سازمان نظام وظیفه داشته باشد.
به گزارش مرکز مشاوره آویژه و به نقل از سردار کمالی، سازمان نظام وظیفه در نظر دارد حتی پس از خدمت سربازی، افراد آموزش دیده را تحت عنوان سامانه ماهرستان تحت حمایت خود قرار دهد.
وقتی از ایشان درباره ی جزئیات طرح سؤال شد، ایشان فرمودند که این سامانه هنوز به طور کامل آماده اجرا نشده است؛ اما طبق صحبت های انجام شده، قرار است برای سربازان دوره دیده، امتیازاتی در نظر گرفته شود.
امتیازات سامانه ماهرستان
برخی از مزیت های این طرح و سامانه بشرح زیر هستند:
تسهیلات وام های خرید لوازم خانگی
وام ازدواج
کمک هزینه های اشتغال زایی
تسهیلات بهداشتی و درمانی
بیمه عمر و…
بنابر صحبت های انجام شده، این طرح با همکاری یکی از بانک های کشور راه اندازی خواهد شد و این بانک قرار است تا بودجه لازم برای تسهیلاتی که در نظر گرفته شده است را تامین کند.
سامانه ماهرستان با جمع آوری اطلاعات، تبدیل به پل ارتباطی بین کارفرما و کارجو می شود.
طبق برنامه ریزی های انجام شده، وظیفه این سامانه این است تا نیاز های شغلی هر استان را شناسایی کند و با جمع اوری اطلاعات مربوط به آن، بانک اطلاعاتی ای را ایجاد بکند و آن را در اختیار کسانی قرار دهد که در این سامانه ثبت نام می کنند.
هم چنین این امکان برای کارفرمایان فراهم شده است تا بتوانند با توجه به نیاز خود و افراد جویای کار ثبت نام شده در این سامانه، نیروی کار مورد نظرشان را بر حسب تخصص انتخاب کنند.
این سامانه اطلاعات خود را از سایر سامانه های مربوط به اشتغال مانند سامانه وزارت کار و رفاه اجتماعی بدست می آورد که باعث می شود یک سامانه کلی و جامع برای جویندگان کار با مهارت می باشد.
بر اساس سخنان سردار کمالی، پیش بینی می شود سالیانه نزدیک به 25 درصد از افرادی که به خدمت سربازی اعزام می شوند، در سامانه (سرباز ماهر) ثبت نام کنند و تقریبا بعد از آن نیز همین تعداد افراد در سامانه ماهرستان شرکت کنند.
با این حال این دو طرح هنوز در مراحل ابتدائی خود قرار دارند و برای پوشش بیشتر و تکمیل فرآیند های آن، نیاز به همکاری بیشتر سایر ارگان ها و نهاد ها از جمله وزارت کار و رفاه اجتماعی و همچنین آموزش و پرورش و آموزش عالی کشور می باشد.
هدف اصلی این دو طرح (سرباز ماهر و ماهرستان) که مکمل یکدیگر می باشند، تشویق بیشتر جوانان به گذراندن خدمت سربازی و هم چنین به اشتغال افراد و کاهش نرخ بیکاری و تلاش برای حمایت از تولید و کار و سرمایه داخل کشور است.
آینده این دو طرح چه می شود؟
وقتی در مورد آینده این دو طرح (سرباز ماهر و ماهرستان) از سردار کمالی سؤال شد، اعلام کردند که در آینده قرار است با تهیه زیر ساخت های لازم این طرح، مشمولین خدمت با ورود به یگان های خدمتی خود ملزم به گذراندن این دوره های مهارت آموزی باشند. این طرح باید برای همه ی سربازان اجرا شود، چرا که گواهی نامه مهارت یکی از شروط اخذ کارت پایان خدمت در آینده خواهد بود.
طبق مصاحبه ی انجام شده با سخنگوی قرارگاه مرکزی مهارت آموزی سربازان نیروهای مسلح، که در آذر ماه سال 98 انجام شد، پیش بینی می شود سامانه ماهرستان از اواسط سال 99 به صورت آزمایشی و در استان های محدودی راه اندازی شود و در صورت موفقیت آمیز بودن، مورد استقبال واقع شدن و نبودن مشکل، در بقیه استان های کشور نیز راه اندازی شود تا سربازان بیشتری بتوانند از این سامانه و امکانات آن بهره مند شوند.
خدمات مشاوره نظام وظیفه آویژه
در ادامه مقاله به بررسی و ارائه لیستی از خدماتی که توسط مرکز مشاوره آویژه به شما همراهان عزیز ارائه می شود، اشاره کرده ایم.
مشاوره کسری خدمت
در صورت داشتن یکسری شرایط می توانید از کسری خدمت استفاده نمایید.
انواع کسری خدمت سربازی عبارتند از:
کسری فرزندان ایثارگران و رزمندگان
کسری خدمت جبهه پدر
کسری خدمت در مناطق بد آب و هوا
کسری بسیج
کسری خدمت نخبگان
کسری خدمت متاهلین
پروژه های کسری خدمت
مشمولان خدمت سربازی می توانند با داشتن شرایط از انواع کسری خدمت استفاده کنند.
مشاوره معافیت سربازی
انواع معافیت های نظام وظیفه عبارتند از:
معافیت تحصیلی
معافیت پزشکی
معافیت کفالت
معافیت ایثارگری
معافیت موقت
معافیت دائم
معاف از رزم
افراد طبق شرایطی که دارند می توانند از هر یک از انواع معافیت های سربازی استفاده نمایند.
نحوه دریافت امریه
افراد مشمولی که می خواهند برای دریافت امریه خدمت سربازی اقدام نمایند؛ باید از مراحل و شرایط آن کاملا اطلاع داشته باشند تا بتوانند از این فرصت استفاده نمایند.
برای دریافت امریه سربازی، باید رشته تحصیلی شما با سازمانی که می خواهید از آن امریه بگیرید، متناسب باشد؛ مقطع تحصیلی فرد بسته به سازمان مورد نظر، از دیپلم تا دکتری را شامل می شود.
از جمله مواردی که در گرفتن امریه بسیار مهم است، نداشتن غیبت سربازی می باشد.
اعزام به خدمت
هر فرد ذکور ایرانی، وقتی به سن 18 سالگی تمام می رسد، مشمول قانون خدمت وظیفه قرار می گیرد.
فرد مشمول در این موقعیت باید برای اعزام به خدمت سربازی آماده شود، این فرد باید اقدام به دریافت دفترچه خدمت وظیفه از دفاتر خدماتی نماید؛ همچنین درخواست خود را در سامانه انجام دهد.
بعضی از مشمولین نیز به جای اعزام به خدمت، از انواع معافیت ها و کسری های خدمت سربازی استفاده می نمایند.
قوانین نظام وظیفه خدمت سربازی
طبق قانون، سن مشمولیت بین 18 تا 50 سالگی است؛ ولی باز هم در برخی شرایط ممکن است بر حسب ضرورت به 60 سالگی هم برسد.
مطابق قوانین نظام وظیفه، مدت خدمت مشمولین در مناطق عادی و نظامی، 21 ماه است و برای مشمولینی که در سازمان ها و ارگان های غیرنظامی خدمت می کنند، 24 است.
از آنجا که قوانین وظیفه عمومی دائماً در حال تغییر و تحول است، افراد باید از قوانین بروز و تغییر یافته اطلاع داشته باشند، تا شاید بتوانند از امتیازات مربوط به گرفتن انواع معافیت های سربازی، کسری خدمت، امریه و غیره استفاده کنند.
خروج از کشور
افرادی که به سن مشمولیت نرسیده اند، برای خروج از کشور مشکلی ندارند و نیاز به گرفتن مجوزی نمی باشد؛ اما فردی که به سن مشمولیت رسیده است، حداکثر 1 سال بعد از ترک تحصیل، اخراج یا فراغت از تحصیل باید خود را به وظیفه عمومی معرفی نماید.
دانش آموزان یا دانشجویانی که معافیت سربازی دارند، در خروج از کشور از سوی وظیفه عمومی هیچگونه ممنوعیتی ندارند. مشمولان جهت سفرهای زیارتی، علمی، غیر زیارتی، کاری، مطالعاتی، ورزشی، ماموریتی و…، باید جهت خروج از کشور از وثیقه استفاده نمایند.
مشمولین خدمت
افراد مشمولی که به سن اعزام به خدمت رسیده اند یا برای خدمت سربازی اعزام می شوند یا اینکه مشمول غیبت می شوند. گاهی مشمولین بر اثر نا آگاهی وارد دوره غیبت می شوند؛ بنابراین اطلاع از قوانین اعزام به خدمت خیلی ضروری می باشد.
با وجود اینکه برخی از مواقع فرد مشمول وارد دوره غیبت می شود، اما می تواند با استفاده از شرایطی، از گزینه غیبت موجه استفاده نماید.
توجیه غیبت
در شرایطی مثل داشتن بیماری، حوادثی که باعث صدمات جسمی و روانی فرد مشمول شده و مانع اعزام به خدمت او شده است، بستری شدن در بیمارستان بر اثر بیماری، فوت کردن یکی از اعضای درجه یک خانواده مشمول، مشکلات اداری ایجاد شده در دفترچه اعزام به خدمت فرد و…، اینگونه موارد می تواند موجب توجیه غیبت مشمول خدمت شود.
برخی مشمولین هم درخواست تمدید و یا تعجیل خدمت را دارند، که بر اساس ارائه مدارک، این اقدام یکبار برای فرد انجام می شود. اگر غیبت موجه نباشد، فرار از خدمت محسوب می شود.
سخن آخر
سامانه اینترنتی ماهرستان، با هدف ارزیابی شرایط مشمولان سربازی پیش از خدمت و تقویت مهارت های آنها راه اندازی شده است.
افراد میتوانند بعد از پایان خدمت سربازی عضو این سامانه شوند، تا اولا از تسهیلات وام ازدواج، وام خرید لوازم خانگی و کمک هزینه اشتغالزایی استفاده کنند و در ثانی این سامانه نیازهای شغلی هر استان را جمع آوری، در سامانه ثبت و به افراد معرفی میکند.
در این مقاله تلاش ما بر آن بود که شما را با سامانه ماهرستان و مزایای آن آشنا سازیم؛ چنانچه نیاز به راهنمایی یا دریافت مشاوره دارید، با مرکز مشاوره آویژه تماس حاصل فرمایید تا در کمترین زمان ممکن، کارشناسان این مجموعه پاسخگو و راهنمای شما باشند. از همراهی شما سپاسگزاریم.
سوالات متداول
مزایای سامانه ماهرستان شامل چه مواردی می شود؟
بررسی استعدادهای فنی و علمی مشمولان - تقویت مهارت های مشمولان حین خدمت - حمایت از ایده های کارآفرینی مشمولان - معرفی به بازار کار پس از خدمت.
سامانه ماهرستان چه زمانی رونمایی می شود؟
هنوز خبر دقیقی از این موضوع در اختیار نیست و به محض اعلام از طریق سایت مرکز مشاوران آویژه به اطلاع شما دوستان گرامی رسانده خواهد شد.